Φήμες για παραίτηση Κοτζιά – Θεωρεί ότι δεν στηρίχθηκε από τον Τσίπρα στην κόντρα με Καμμένο

Φήμες πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του, μετά την κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, κυκλοφορούν την τελευταία ώρα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται. Οι εξελίξεις προμηνύονται ραγδαίες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για οριστική σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου. Και αυτό γιατί ο κ. Κοτζιάς θεώρησε πως δεν έλαβε ικανοποιητική στήριξη από κανέναν υπουργό, αλλά ούτε και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Η επεισοδιακή συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο η συνεδρίαση επισκιάστηκε από το επεισόδιο ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, που ξεκίνησε με αφορμή την εναλλακτική πρόταση για το Σκοπιανό που κατέθεσε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας.

Όλα άρχισαν με την παρατήρηση του κ. Κοτζιά προς τον κ. Καμμένο ότι δεν μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική αυτοβούλως και να εκθέτει τον πρωθυπουργό και τη χώρα. Ο υπουργός Άμυνας αντέδρασε, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει προσωπικές και πολιτικές του επιδιώξεις. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κύκλοι της Προεδρίας ανέφεραν πάντως ότι η επίσκεψη Κοτζιά συνιστούσε μια τυπική ενημέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου από τον υπουργό για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και δη το Σκοπιανό. Αντίστοιχα έριξε τους τόνους το Μαξίμου για τη σύσκεψη που διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό χθες αργά το απόγευμα. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς Επικρατείας δεν είχε σχέση με όσα συνέβησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ή με το Σκοπιανό και είχε ως μοναδικό αντικείμενο θέματα οικονομίας και της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης με πόρους από το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο», ούτως ώστε να εξισορροπηθούν οι ανισότητες από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ «να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και ότι δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό της πΓΔΜ, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης». Κατά πληροφορίες, η απάντηση Καμμένου ήταν πως διατηρεί μεν τις απόψεις που έχει για το ονοματολογικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, χρέωσε αυτή την προσπάθεια στη ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενος με το Μαξίμου, το οποίο, απαντώντας στα σχόλια της οδού Πειραιώς για όσα διημείφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, υποστήριξε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγουν σε σενάρια αποσταθεροποίησης, στα οποία δεν θα συμπράξει κάποιος βουλευτής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντίστοιχα, τους τόνους έριξαν και στελέχη των ΑΝΕΛ, με πιο χαρακτηριστικές τις τοποθετήσεις των Έλενας Κουντουρά και Τέρενς Κουίκ, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ακόμη και ως… προάγγελος στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν ο κ. Καμμένος επιμείνει στη σκληρή γραμμή και την κομματική πειθαρχία για το Σκοπιανό.

Αναβλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ 

Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναδείχθηκε μετά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, αναβλήθηκε πάντως αργά χθες το βράδυ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλαξε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και χρειάστηκε ν’ αναχωρήσει νωρίτερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, θα έχει η συμμετοχή του κ. Τσίπρα – ως παρατηρητή ξανά – στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s