Καθησυχάζει ο Στουρνάρας – Οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς

Διαβεβαιώσεις πως «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών αλλά με εξωγενείς παράγοντες», εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες», σχολιάζει ο κ. Στουρνάρας με αφορμή τη νέα μείωση του ELA κατά 200 εκατ. που ανακοινώθηκε σήμερα.

Στα 5 δισ. ο ELA

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ, στις 9 Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5,0 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s