Στριφτά Brioche σοκολάτα πραλίνα

Στριφτά Brioche σοκολάτα πραλίνα

Μία από τις υπέροχες σοκολατένιες συνταγές είναι τo στριφτό μπριός σοκολάτας, που δίνει ένα πολύ καλό γευστικό τρόπο να ξεκινήσετε μια όμορφη ημέρα

*********** Στερεά Υλικά ***************
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ζάχαρη
2 κ. αλάτι
1 κύβο νωπή μαγιά
1 βανίλια

********** Υγρά υλικά ***************
150 γρ. βούτυρο μαλακό
150 γρ. χλιαρό γάλα
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

********** Για το τελείωμα ************
6 μπισκότα πτι μπερ αλεσμένα
8-10 κ.σ. πραλίνα σε θερμοκρασίας δωματίου
λίγες κ.σ. γάλα ή διάλυμα αυγού για να γυαλίσει
λίγη άχνη

************* Εκτέλεση ***************
Για τη Μαγιά: Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
1. Στο μίξερ βάλτε τα στερεά υλικά και ανακατέψτε. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
2. Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το μαλακό βούτυρο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Βάζουμε στο μίξερ τον γάντζο ζυμώματος και χτυπάμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα για 1΄-2′ να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια,ανεβάζουμε την ταχύτητα για 8-10′ . Η τελική της μορφή θα πρέπει να είναι μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη.
3. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μια ώρα να φουσκώσει.
4. Τη βάζουμε στον πάγκο και την κόβουμε σε 4 κομμάτια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 2-3 χιλιοστά και διάμετρο 23-25 εκ.Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε σε ένα ταψάκι.
5. Βάζουμε επάνω το 1 φύλλο και με σπάτουλα αλείφουμε όλη την επιφάνεια με μια στρώση πραλίνα. Πασπαλίζουμε τριμμένο μπισκότο. Σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο, επαναλαμβάνουμε πραλίνα, μπισκότο, φύλλο, πραλίνα, μπισκότο, και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο. Σύνολο έχουμε 4 στρώσεις φύλλο και 3 στρώσεις πραλίνα-μπισκότο.
6. Με μαχαίρι κόβουμε στα 4 αφήνοντας 3-4 εκ. ζύμης ενωμένα στο κέντρο . Βάλτε ένα μικρό σφηνάκι στο κέντρο της ζύμης για να μην την κόψετε κατά λάθος .
7. Χωρίζουμε τα 4 κομμάτια σε 8 και μετά σε 16.
Σαν μια πίτσα δηλαδή κομμένη σε 16 τρίγωνα με το κέντρο ενωμένο για να συγκρατεί τα κομμάτια. Πιάνοντας ανά 2 κομματάκια τα στρίβουμε 2 φορές ώστε να σχηματιστούν δίχρωμα κύματα ζύμης -πραλίνα. Στην ένωση των δυο φύλλων τσιμπάμε την κάτω ένωση να κολλήσει και μετά την πάνω, πιέζοντας ελαφρά προς το κέντρο να σχηματίσει λουλούδι με ρίγες.
8. Αφήνετε το μπριός σε ζεστό σημείο για 30′ να φουσκώσει. Αλείφουμε με γάλα η διάλυμα αβγού να γυαλίσει.
9. Ψήνετε στους 180 βαθμούς C, σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 30′ να ροδίσει και να φουσκώσει.
Όταν το βγάλετε από το φούρνο ρίχνετε λίγη άχνη και το σερβίρετε ζεστό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s