Σε συναγερμό ο Ελληνικός Στρατός-Ετοιμάζεται για θερμό επεισόδιο η Τουρκία;

Σε συναγερμό ο Ελληνικός Στρατός-Ετοιμάζεται για θερμό επεισόδιο η Τουρκία;

Του Ραφαήλ Αξιώτη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ελληνικό Πεντάγωνο επικρατεί ανησυχία για αυξημένη πιθανότητα θερμού επεισοδίου από πλευράς των Τούρκων, το οποίο δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί κατα τη διάρκεια των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας και έχουν ως επίκεντρο το Κυπριακό. Ήδη οι Τούρκοι έχουν δώσει το “στίγμα” τους με δύο επεισόδια: α) την συστηματική παραβίαση των κυπριακών χωρικών υδάτων από το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και β) τις στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε “απόσταση αναπνοής” από το λιμάνι της Πάφου.

Πιο συγκεκριμένα,  με τη NAVTEX 649/17, η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένη θαλάσσια έκταση η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 6, 7 και 11 για στρατιωτικές ασκήσεις. Στην Κύπρο η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως τεταμένη μετά και την ανακήρυξη των θαλάσσιων γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από την γαλλική TOTAL, στην οποία έχει δοθεί η σχετικά άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι “απάντησαν” με ένα προκλητικό επεισόδιο που φέρνει μνήμες Ιμίων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, χθες, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που  απεικονίζουν μια τουρκική σημαία «καρφωμένη» σε βράχο ανοικτά της Κερύνειας, λίγο έξω από το κατεχόμενο χωριό Άγιος Αμβρόσιος. Η τουρκική κίνηση υποδηλώνει την ολοκληρωτική κατοχή των περιοχών που κατακτήθηκαν με την εισβολή στην Κύπρο το 1974, αλλά περνάει ταυτόχρονα μήνυμα πως ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, όπως πιέζει η ελληνική και κυπριακή ηγεσία.

 

Από την άλλη, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επιζητεί την παρουσία του κατοχικού στρατού ως μέτρο “εγγύησης” της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων, αλλά ταυτόχρονα ζητά την αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ.

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν πως η κατάσταση θα γίνει ακόμα “θερμότερη” τις προσεχείς ημέρες, ενώ αναλυτές αναφέρουν πως οι μακροχρόνιες συνομιλίες στην Ελβετία θα εντείνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας και κατά συνέπεια την πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s