Στιγμές απόλαυσης! Συνταγή για παπουτσάκια από τον Άκη Πετρετζίκη

Στρώνουμε τραπέζι με παπουτσάκια και ένα ποτήρι παγωμένης μπύρας.

Υλικά

Για τις μελιτζάνες και τον κιμά

  • 3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ θυμάρι ξερό ή ρίγανη ξερή
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, σπάλα
  • 40 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα τομάτα κονκασέ
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 250 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κρόκους αβγών
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • Λίγο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Για τις μελιτζάνες:  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στον αέρα. Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με τη φλούδα προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μία υποδοχή για να μπει ο κιμάς.

Για τον κιμά: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι ή τη ρίγανη, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στη άκρη να κρυώσει.

Στη συνέχεια βάζουμε την γραβιέρα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. θυμάρι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Γεμίζουμε όλες τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Για τη μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες και προσθέτουμε  το μοσχοκάρυδο. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s