Η Τουρκία ετοιμάζει νέα εισβολή στη Συρία με χρηματοδότηση του Κατάρ – Αυξάνεται η ένταση με τη Σ.Αραβία

Η Τουρκία ετοιμάζει νέα εισβολή στη Συρία με χρηματοδότηση του Κατάρ - Αυξάνεται η ένταση με τη Σ.Αραβία

Της Λίνας Ακριβοπούλου

 H Τουρκία, αξιοποιώντας την εξωτερική της πολιτική του «δούναι και λαβείν», ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία και ειδικότερα στην πόλη Ιντλίμπ με πρόσχημα θέματα ασφαλείας της περιοχής και με χρηματοδότηση, όπως όλα δείχνουν, από το Κατάρ.

Η Τουρκία αναμένεται να προβεί σε αυτή την «ειρηνευτική» εισβολή με αφορμή τις εντατικές μάχες που παρουσιάζονται στην περιοχή μεταξύ αντίπαλων τρομοκρατικών ομάδων (φιλότουρκοι ισλαμιστές και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα) και τις δολοφονίες των διοικητών τους, οι οποίοι έχουν ρίζες από Ντόχα και Ριάντ. Γεγονός που δείχνει ότι η Συρία αποτελεί ακόμη ένα «πεδίο μάχης» με αντίπαλα στρατόπεδα το Κατάρ και την Τουρκία και από την άλλη τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.  

Όπως υποστηρίζει η «Al Watan», που εκδίδεται στη Συρία, αντλώντας πληροφορίες από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, οι  ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, όπως η «Αχράρ αλ Σάμ», απειλούνται  με διάλυση και γι’ αυτό ο τουρκικός Στρατός θα επιδιώξει επέμβαση στην περιοχή.

Ήδη οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αποστείλει εκατοντάδες  μαχητές στις περιοχές Γιάρμπουλ και Αλ Ραάι στο βόρειο Χαλέπι, ώστε να προλειάνουν την επίθεση των τακτικών δυνάμεων του τουρκικού Στρατού.

Παράλληλα, η «Al Watan» σημειώνει ότι οι επιθέσεις της ‘Ταχρίρ αλ Σαμ Χάιατ (Συμβούλιο Απελευθέρωσης του Λεβάντε) έχει προκαλέσει ζημιές  στους τουρκικούς σχεδιασμούς, και ο τουρκικός Στρατός άρχισε να σχηματίζει άλλο ένοπλο συνασπισμό στην περιοχή της Ιντλίμπ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ., προκειμένου να αποτρέψουν την  απόκτηση της κυριαρχίας στην περιοχή από την Αλ Κάιντα.

Αναφέρεται ακόμα ότι φόβος του Κατάρ είναι οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από αυτό στην περιοχή, να εκληφθούν ως τρομοκρατικές από τη Σαουδική Αραβία και τις σύμμαχες με αυτή χώρες.

Φαίνεται ότι απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Ιντλίμπ ή τουλάχιστον τις παραμεθόριες περιοχές της σε ασφαλείς ζώνες, όπως η Τζαράμπλους. Για να το πετύχει αυτό απαιτούνται τεράστια  χρηματικά ποσά, τα οποία μπορούν να καταβληθούν από το Κατάρ, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στο αραβικό αυτό κράτος του Περσικού Κόλπου και τη στήριξη που του παρέχει η Τουρκία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s