Σοκαριστικά στοιχεία για τα λουκέτα στην αγορά

Σοκαριστικά στοιχεία για τα λουκέτα στην αγορά

Από την απαρχή της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα.

Την ολοένα και επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά αποτύπωσε σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάληξη της κρίσης.

“Η συμπίεση των κατώτατων μισθών, όπως είχαμε από την αρχή προειδοποιήσει, ελάχιστα οφέλη απέδωσε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εφόσον το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος της ενέργειας, της γραφειοκρατίας και των περιορισμών στις αγορές, παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα”, είπε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Παράλληλα παρέθεσε στοιχεία που σοκάρουν, σύμφωνα με τα οποία, από το 2008 και επί κάθε μέρα, τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) βάζουν λουκέτο κάθε εργάσιμη μέρα, μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος των φόρων και της ατέρμονης λιτότητας.

“Από το 2008 κλείνουν κατά μέσο όρο 100 επιχειρήσεις κάθε εργάσιμη ημέρα, και έχουν χαθεί κοντά στο 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. 

Ουσιαστικά, το βάρος έπεσε σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των φορολογουμένων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ελάχιστα έγιναν για έγιναν για να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, οι οποίες ήταν πασιφανείς, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και άλλων οργανισμών: το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα και η ύπαρξη σοβαρών στρεβλώσεων και περιορισμών στη λειτουργία των αγορών, που στραγγάλιζαν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s