ΟΗΕ: ”Φριχτές” οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη

ΟΗΕ: ''Φριχτές" οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι

χαρακτήρισε χθες Κυριακή «φριχτές» τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη και ζήτησε την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

Ο Γκράντι πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από τις αρχές του 2016 οπότε ανέλαβε την θέση του επικεφαλής της UNHCR.

«Ελπίζω πρώτα απ’ όλα οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες να φύγουν από αυτά τα κέντρα κράτησης», δήλωσε ο Γκράντι μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού επισκέφθηκε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη.

Επεσήμανε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αρχών της Λιβύης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν «άλλες λύσεις» για τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία ή η Σομαλία.

Χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν διασωθεί ή συλληφθεί στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη κρατούνται σε καραντίνα σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η κατάσταση στα κέντρα αυτά είναι «φριχτή», τόνισε ο Γκράντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP από την Τυνησία.

Δήλωσε «σοκαρισμένος» και περιέγραψε συνθήκες διαβίωσης «αποτροπιαστικές από υγειονομικής άποψης», με «ανθρώπους να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο».

Ο Γκράντι υπογράμμισε ωστόσο ότι συνάντησε πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης υπό τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, οι οποίοι υπογράμμισαν την επιθυμία τους να συνεργαστούν για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή του από τη Γενεύη η UNHCR ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει πετύχει την απελευθέρωση περισσότερων από 800 ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Σε αυτές τις συνθήκες, «ακόμη και σε μια δύσκολη πολιτική και στρατιωτική κατάσταση», «πρέπει να βοηθήσουμε τη Λιβύη όσο περισσότερο γίνεται», τόνισε ο Γκράντι.

Από την αρχή του 2017 περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, αύξηση μεγαλύτερη του 30% σε σχέση με πέρυσι, Παράλληλα τουλάχιστον 1.244 άνθρωποι έχουν πνιγεί στα ανοικτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s