Αφράτο & μυρωδάτο! Συνταγή για κέικ βανίλιας από τον Άκη Πετρετζίκη

Αφράτο & μυρωδάτο! Συνταγή για κέικ βανίλιας από τον Άκη Πετρετζίκη - Κεντρική Εικόνα

Η παντοτινή αδυναμία μικρών και μεγάλων!

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κρόκους από μέτρια αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό ή το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Ενδιάμεσα σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε με μία μαρίζ ό,τι έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου και ξαναχτυπάμε. Μόλις αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Περιμένουμε να απορροφηθεί ο ένας κρόκος για να προσθέσουμε τον επόμενο.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, 50 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στο υπόλοιπο αλεύρι (300 γρ.) προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία αλευροβουτυρωμένη φόρμα για κέικ 22×10 και ισιώνουμε με την κουτάλα την επιφάνειά του. Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.

Το αφήνουμε σε σχάρα 30-60 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s