Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη και βιώσιμη η τεχνική συμφωνία

Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη και βιώσιμη η τεχνική συμφωνία - Κεντρική Εικόνα

Ισορροπημένη και βιώσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος , Δημήτρης Τζανακόπουλος, την προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης δανειστών, τονίζοντας πως κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η οριστικοποίηση των μέτρων ώστε στις 22 Μαΐου να υπάρξει συνολική συμφωνία.

«Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη». Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, εξηγώντας ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές να τα ψηφίσουν».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναμένει επομένως με ενδιαφέρον τη στάση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και των υπολοίπων κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά που αποκρούστηκαν, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτόν τον δύσκολο αγώνα «όχι μόνο απέναντι στο ΔΝΤ, αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα να θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προστασία των εργαζομένων ιδεοληπτικές εμμονές της Αριστεράς.

Από αύριο η προσοχή της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι κεντρική επιδίωξη της είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Υπογράμμισε ότι είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία.

Όσον αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται στα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα, όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, αυτές είναι:

  • Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
  • Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
  • Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.

Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα, ο οποίος επιστρέφει στις 16 Μαΐου, προσέθεσε ο κυβερητικό εκπρόσωπος.

Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο τόσο για να παρουσιαστεί από την διαπραγματευτική ομάδα αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας όσο και για να προγραμματιστούν  οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Επίσης ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s