Άσμουσεν: Η αξιολόγηση θα κλείσει τον Μάιο

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να κλείσει «επειγόντως» δήλωσε στο insider.gr το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και νυν διευθύνων σύμβουλος της Lazard, Γεργκ Άσμουσεν.

Το επόμενο βήμα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε ο πρώην Γερμανός υπουργός στο περιθώριο του Συνεδρίου του IIF για το G20 στη Φρανκφούρτη. Ερωτηθείς εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποδεχθούν τελικώς ελάφρυνση του χρέους, απάντησε ότι αυτό θα συμβεί εφόσον δουν πρώτα να υλοποιούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 «Το 2017 είναι μια χαμένη χρονιά για την Ελλάδα» εξηγεί, δεδομένων των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και προβλέπει ότι το 2018 θα είναι καθοριστικό για το ελληνικό χρέος. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο ίδιος δεν το θεωρεί πιθανό και εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα συνεχίσει όσο έχει  πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η συνταγή που προωθούν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι αποτελεσματική προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, ο κ. Άσμουσεν απάντησε αρνητικά. «Το μείγμα πολιτικών δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Δεν το έχουμε πετύχει αυτό», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότιο η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση Τσίπρα λαμβάνει κυρίως μέτρα δημοσιονομικών περικοπών, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο σκέλος των επενδύσεων, προκειμένου να επιτύχει την ανάπτυξη που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος. «Χωρίς ανάπτυξη, το ελληνικό πρόγραμμα είναι καταδικασμένο», κατέληξε ο κ. Άσμουσεν.

Όσον αφορά, τέλος, την πρόσφατη αντικατάσταση της Lazard από την ανταγωνίστρια Rothschild για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους και άλλων δημοσιονομικών ζητημάτων, ο κ. Άσμουσεν διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στη συνεργασία της Lazard με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς ακόμη δεν εργαζόταν εκεί. «Ξέρω, πάντως, ότι η συνεργασία με τον Βαρουφάκη δεν ήταν εύκολη υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s