Τα άδεια ταμεία θα κρίνουν το χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης

Πεπεισμένοι πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στα άκρα, έως ότου η Ελλάδα συναινέσει στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που ζητά και μέχρι η ευρωζώνη να κάνει τις παραχωρήσεις που έχει περιγράψει το ΔΝΤ στο μέτωπο τους χρέους ή το αποδεσμεύσει εντελώς από την ελληνική υπόθεση, εμφανίζονται Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το insider.gr Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε στο insider.gr πως το ΔΝΤ εφαρμόζει στη διαπραγμάτευση το «νόμο του Πάρκινσον», ένα γνωμικό που περιγράφει με υποτιμητικό τρόπο τη λειτουργία της ανώτατης δημοσιουπαλληλίας και υποστηρίζει πως «μια εργασία επεκτείνεται σε διάρκεια τόσο όσο που να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της».

 Στελέχη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις συσχετίζουν το χρόνο αυτό με τις αναφορές που κάνει συχνά πυκνά ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις πως «στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης».

Όπως αναφέρουν, η διαπραγματευτική στάση του Ταμείου δείχνει πως προτίθεται να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις έως το καλοκαίρι, όταν και οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδος θα εκτοξευθούν και θα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Η Ελλάδα θα πρέπει έως τον Ιούλιο να αποπληρώσει χρέος περίπου 21,6 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι τα 13,7 δισ. ευρώ, από τα 21,6 δισ. ευρώ, αφορούν σε έντοκα γραμματεία και αυτά θα αντικατασταθούν με νέα το Δημόσιο χρειάζεται συνολικά 7,9 δισ. ευρώ για να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις του. Να σημειωθεί πως τα ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο ανέρχονται σε 3,86 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 2 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες επενδυτές. Κατά τους μετέχοντες στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ παραπέμπει εμμέσως με τη στάση τους στις πληρωμές του Ιουλίου, θέλοντας να δείξει πως εάν δεν συμβιβαστούν όλοι με τις θέσεις του εγκυμονεί ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών.

Το γεγονός είναι πως ύστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και δανειστές δεν κατάφεραν ούτε στις δεκαήμερες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Πρόοδος κατεγράφη σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα και εν πολλοίς ήταν επικοινωνιακή, δηλαδή αποσκοπούσε στον καθησυχασμό των αγορών, δεδομένου ότι σε ασφαλιστικό, αφορολόγητο και εργασιακά επήλθε πλήρης ρήξη.

Στο θέμα των συντάξεων οι δανειστές έφυγαν από την Αθήνα επιμένοντας σε περικοπές 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, μια και έξω, από το 2020, απορρίπτοντας τα σενάρια για σταδιακές μειώσεις σε βάθος πενταετίας ή τριετίας. Η δε κυβέρνηση απορρίπτει μειώσεις 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, γνωρίζοντας ωστόσο ότι αν δεν δεχθεί η διαπραγμάτευση δεν κλείνει.

Στα φορολογικά οι Θεσμοί ομονοούν το αφορολόγητο να μειωθεί από το 2019 στα 5.900 ευρώ με στόχο πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ ή επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισαν δε πως αν η κυβέρνηση θελήσει να καθιερώσει έναν χαμηλό πρώτο συντελεστή κοντά στο 10% στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα πρέπει να μειώσει το αφορολόγητο ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως θα κάνει τα επώδυνα βήματα μόνον εάν μπουν στο τραπέζι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων. Δεδομένου του εκλογικού κύκλου αυτές οι υποχωρήσεις δύσκολα θα γίνουν από την ευρωζώνη, χωρίς πρώτα η κατάσταση να φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Και όλα δείχνουν πως είμαστε ακόμη μακριά από αυτό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s