Πόσο αφράτο; Συνταγή για τσουρέκι με πορτοκάλι από τον Τάσο Αντωνίου

nistisimo-tsoureki-650

Χωρίς γάλα, αβγά, βούτυρο… κι όμως τόσο αφράτο και μαστιχωτό!

Υλικά

  • 2 κύβοι νωπή μαγιά των 25 γρ.
  • 1 φλ. νερό χλιαρό στους 30 βαθμούς
  • 1+1/4 φλιτζ. και 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½  κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι
  • 1 κ.γλ. βανίλια
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζ. σπορέλαιο
  • 500 ml. χυμός πορτοκαλιού
  • 1.100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 3 κ.σ. μέλι

 

Διαδικασία

Διαλύουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ με το νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με τη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για άλλα 15-20 λεπτά κοντά σε ζεστό σημείο.

Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι για τσουρέκια και το προζύμι σε μια λεκάνη  και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι για τσουρέκια.

Σε αυτό το σημείο ανακατεύουμε με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο. Μετά τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε, κοτσίδα, στρογγυλά κλπ.

Τα αφήνουμε σε στρωμένο με λαδόκολλα ταψί να φουσκώσουν ξανά για άλλα 30 λεπτά. Τα αλείφουμε με ένα μείγμα από μέλι με λίγο χλιαρό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s