Μαύρα τα μαντάτα από τη Βόρεια Συρία για τον Ερντογάν…

8fd18b6daf6faa994006ba96301eca34_l

Η προέλαση του συριακού στρατού στο ανατολικό Χαλέπι είναι ραγδαία.

Το ΙΚ υποχωρεί άτακτα και πλέον είναι ελάχιστη η απόσταση που χωρίζει το έδαφος που ελέγχει ο Άσαντ με αυτό των δυνάμεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα, αποκόπτεται πλήρως ο διάδρομος για τους Τούρκους νοτίως της πόλης Αλ Μπαμπ.

Επίσης, οι δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) έχουν αποκόψει σχεδόν και την επικοινωνία της Ράκα με την πόλη Ντεΐρ εζ Ζορ, ενώ ο συριακός στρατός ξεκινά εκ νέου την περικύκλωση της Παλμύρας, που έχασε πριν από λίγες εβδομάδες.

Για την Τουρκία πλέον οι επιλογές είναι ή πόλεμος με τον συριακό στρατό και τους Κούρδους, ή πίεση προς την αμερικανική πλευρά για να έχει λόγο στην διευθέτηση των ισορροπιών. Αν αποτύχει το επόμενο διάστημα μέχρι τον Απρίλιο, θα πρόκειται για μεγάλη ήττα του Ερντογάν.

Κι αυτό με βάση τις δεσμεύσεις του ιδίου του Τούρκου προέδρου, οι οποίες ως στόχο έχουν την αποτροπή της δημιουργίας μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη Συρία. Αυτό σημαίνει όμως ότι ίσως στραφεί προς το Αιγαίο ώστε επικοινωνιακά να εξισορροπήσει αυτήν την υποχώρηση στη Συρία, καθώς το δημοψήφισμα θα είναι πλέον κοντά.

Κι ας επιμένει όποιος θέλει ότι δεν υπάρχει ΚΑΙ εσωτερική διάσταση στους υπολογισμούς Ερντογάν, λες και υπήρξε ποτέ ηγέτης στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ιδίως όταν ήταν πανίσχυρος, ο οποίος δεν υπολόγιζε ταυτόχρονα και το ιδιοτελές προσωπικό – πολιτικό ή άλλο συμφέρον, όταν λάμβανε αποφάσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ή/και της άμυνας.

Ειδικά στην περίπτωση Ερντογάν, έχουμε έναν ηγέτη που όλα δείχνουν ότι είναι πεπεισμένος (γνωστή ψυχολογική μέθοδος) ότι το προσωπικό ιδιοτελές συμφέρον, ταυτίζεται με το εθνικό…

(defence-point)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s