Τέταρτο Μνημόνιο «βλέπει» ο Παπακωνσταντίνου

papakonstantinou-650

«H Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, καθώς το χρέος παραμένει μη βιώσιμο», υποστήριξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics.

«Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, αμφιβάλω ότι η Ελλάδα θα είναι ικανή να σταθεί στα πόδια της», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, θεωρώντας ως εξαιρετικά πιθανή την υπογραφή ενός τέταρτου μνημονίου.

«Προοπτική τέταρτου μνημονίου υπάρχει, ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συμπερίληψης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς αγορές», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Eκτίμησε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν και σημείωσε ότι ο ίδιος δε θεωρεί την ελάφρυνση ως το Άγιο Δισκοπότηρο. Εξήγησε ότι ναι μεν πρέπει να γίνει, αλλά τίποτα δε θα αλλάξει αν δε βελτιωθούν οι θεσμοί. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται ακόμα χαμηλότερος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος («όχι γιατί δεν είναι εφικτός αλλά επειδή δεν είναι πολιτικά σωστός»), συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ενδυνάμωση των θεσμών.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στη φράση «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου: «Εάν γνωρίζαμε από πριν την έκταση της καταστροφής, θα είχαμε διαφορετική οπτική γωνία. Ωστόσο, μετανιώνω που αυτή η φράση εκστομίστηκε, διότι απομονώθηκε. Εάν διαβάσετε τη φράση, δε λέει απλά ότι χρήματα υπάρχουν – λέει ότι χρήματα υπάρχουν αν κάνεις αυτό με τη φοροδιαφυγή, αν κάνεις εκείνο με τις δαπάνες. Αλλά η φράση μεταφέρθηκε ως είχε και έγινε το λάβαρο εκείνων που είπαν ‘μας εξαπατήσατε’. (…) Παρόλα αυτά, μακάρι να μην το είχαμε πει ποτέ. Αλλά το θέμα είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις την πλήρη έκταση μέχρι να καθίσεις εκεί».

Όπως πρόσθεσε, «η Ελλάδα δεν ήξερε πώς να καταρτίσει έναν ετήσιο προϋπολογισμό πριν από το 2010. Είναι ένα λυπηρό γεγονός, αλλά είναι η αλήθεια. Έμαθε πώς να καταρτίζει έναν ετήσιο προϋπολογισμό όταν το κλιμάκιο του ΔΝΤ ήρθε και μαζί καταφέραμε επιτέλους να φτιάξουμε έναν σωστό προϋπολογισμό, με τον τρόπο που το κάνουν άλλες χώρες».

O ίδιος παράλληλα προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία και στην ανάγκη μίας «ρηξικέλευθης φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».

«Ακόμη και αν ξεφορτωθείς όλο το χρέος, πρέπει να διορθώσεις το εσωτερικό σου και να κάνεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστείς εκ νέου βοήθεια από το εξωτερικό».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s