Με ατζέντα αξιοπιστίας και μεταρρυθμίσεων στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης

mitsotakis-merkel-750

Αυτές τις μέρες, το Βερολίνο είναι παγωμένο. Οι θερμοκρασίες είναι μεν λίγο κάτω από το μηδέν, αλλά στην πραγματικότητα επικρατεί παγωνιά. Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι καιρικές συνθήκες να μείνουν έξω από την πόρτα των συναντήσεων που θα έχει στη Γερμανία με την Άνγκελα Μέρκελ (σήμερα στη 13:00), τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (αύριο στις 11:30), Γερμανούς βουλευτές και εκπροσώπους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δύο είναι οι λέξεις που κυριαρχούν στους γαλάζιους σχεδιασμούς: αξιοπιστία και μεταρρυθμίσεις.

Με βάση τα όσα έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία πρόθεση στις σημερινές και αυριανές επαφές του να επικεντρωθεί στο τι δεν κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Γνωρίζει, άλλωστε, πως οι συνομιλητές του είναι πλήρως ενήμεροι. Αντίθετα, ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να προβάλλει την εικόνα του αξιόπιστου ηγέτη και οιωνεί πρωθυπουργού, ο οποίος θα καταθέσει παράλληλα ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, για το οποίο είναι πρόθυμος να δουλέψει. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης, ως γνώστης της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αντιλαμβάνεται πως η «καυτή πατάτα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα για τους Γερμανούς είναι το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, με Γερμανούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ισχυρή «ιδιοκτησία» στο μεταρρυθμιστικό σκέλος των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης.

Συνεπώς, ο πρόεδρος της ΝΔ προσέρχεται στις επαφές του επικεντρωμένος στους δικούς του σχεδιασμούς και θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στους συνομιλητές του τις δικές του προτάσεις για την αναστροφή πορείας της χώρας. Όπως και να έχει όμως, θα επιμείνει πως οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες, συνεπώς θα πρέπει και οι εταίροι μας να φανούν υποστηρικτικοί προς τις ελληνικές προσπάθειες, ώστε να ενισχυθεί και το αίσθημα της ευρωπαϊκής συνοχής σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, κάτι που στη ΝΔ ξέρουν πως αφορά έντονα τους Γερμανούς. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, το οποίο ευαγγελίζεται και το οποίο, όπως συχνά λέει, πηγαίνει «πέρα και πάνω από τα Μνημόνια».

Βασικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι η παραχώρηση δημοσιονομικού χώρου εκ μέρους των εταίρων με αντάλλαγμα σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση Μητσοτάκη-Σόιμπλε ίσως να είναι και πιο ενδιαφέρουσα από την ίδια τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, μιας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια για δύο λόγους: αφενός γιατί εκτιμά πως μόνοι έτσι οι Έλληνες θα πιέζονται να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αφετέρου γιατί εκτιμά πως, αν χαλαρώσουν οι στόχοι, η Ελλάδα θα έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες, για τις οποίες μπορεί πάλι να χρειαστούν ευρωπαϊκά χρήματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ από την άλλη θα επιμείνει στην ανάγκη να μειωθούν μεσοπρόθεσμα τα πρωτογενή πλεονάσματα με «αντάλλαγμα» την ισχυρή δέσμευση μιας ελληνικής κυβέρνησης σε ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την αναδόμηση του ελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα ο δημοσιονομικός χώρος θα λειτουργήσει και καταλυτικά για τη μείωση των φόρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα ανωτέρω θα εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης και σε Γερμανούς βουλευτές το απόγευμα της Δευτέρας στην Bundestag, αλλά και το μεσημέρι της Τρίτης σε γεύμα εργασίας στην έδρα του think tank του CDU Konrad Adenauer Stiftung με μέλη του CDU Wirtschaftrat, της ισχυρής ένωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι ουσιαστικά η ραχοκοκαλιά της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως στη Γερμανία «καίγονται» για το προσφυγικό και πως το ελληνικό brand name έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα λόγω της διαχείρισης στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα εμφανιστεί συνεπώς υπέρμαχος της φύλαξης των ελληνικών συνόρων, με ελληνική ευθύνη και συνδρομή από τη Frontex και το ΝΑΤΟ, ενώ θα τονίσει πως θα πρέπει να δείξουμε και πολύ καλύτερη διαχειριστική επάρκεια στην υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών. Κάτι τέτοιο στην πράξη, δηλαδή, σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας διαχωρισμού προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, ταχύτερες διαδικασίες απόκτησης ασύλου και ταχύτερες επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Θα τονίσει, όμως, επίσης πως η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει ουσιωδώς και πολιτικά την Ελλάδα και ιδίως τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος του προβλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του συνοδεύεται από τον διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Μπεκίρη, τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, την αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου Κύρα Κάπη, τον υπεύθυνο για τα διεθνή ΜΜΕ Θανάση Μπακόλα και δύο στελέχη από το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο, τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον σύμβουλο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Στέλιο Πέτσα. Στη συνάντηση με τη κ. Μέρκελ, από την πλευρά της καγκελαρίου, θα παρευρίσκονται η διευθύντρια του πολιτικού της γραφείου Ελίζαμπεθ Φον Ουσλερ και ο σύμβουλός της για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα Μπέρτιλ Βέγκνερ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s