Πόσες θερμίδες περιέχει ο καφές και το τσάι;

ff13e318f666450a3780541f6ba24e7d_l

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι

χωρίς να σκέφτονται πόσες θερμίδες περιέχει το αγαπημένο τους ρόφημα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν παίρνουν καθόλου θερμίδες, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν πρόσθετα όπως ζάχαρη, γάλα ή σιρόπι.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Public Health, ένα κατά τα άλλα υγιεινό ρόφημα όπως ο καφές και το τσάι μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμιδική «βόμβα». Για όσους δε πίνουν δύο με τρεις καφέδες στη δουλειά τους και ένα τσάι το απόγευμα στο σπίτι, πράγμα καθόλου σπάνιο, τα ροφήματα με πρόσθετα αποτελούν σημαντική πηγή επιβάρυνσης στο ημερήσιο ενεργειακό ισοζύγιο.

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν τον καφέ και το τσάι τους με ζάχαρη, γάλα, κρέμα γάλακτος ή μέλι» αναφέρει ο Ρουοπένγκ Αν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, προσθέτοντας πως «αυτά τα πρόσθετα έχουν συνήθως πολλές θερμίδες και λιπαρά αλλά χαμηλή διατροφική αξία» –τις λεγόμενες «άδειες» θερμίδες.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε 12ετή έρευνα αναφορικά με τις συνήθειες των Αμερικανών ως προς την κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από το 51% των ενήλικων Αμερικανών πίνουν καθημερινά καφέ, ενώ ποσοστό περίπου 26% προτιμούν το τσάι. Τα δημοφιλέστερα πρόσθετα είναι η ζάχαρη και η κρέμα γάλακτος σε συνδυασμό με γάλα. Η συντριπτική πλειοψηφία του υπό μελέτη πληθυσμού (ποσοστό περίπου 65%) χρησιμοποιούν στα ροφήματα που πίνουν κάποιο θερμιδοφόρο πρόσθετο.

Μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη στον καφέ ή στο τσάι δεν είναι βλαβερή, ωστόσο για αυτούς που πίνουν πολλά ροφήματα μέσα στην ημέρα οι «άδειες» θερμίδες συσσωρεύονται. Ενδεικτικά, δύο κουταλιές του γλυκού ζάχαρη στον καφέ για κάποιον που πίνει τρία φλιτζάνια την ημέρα οδηγούν σε πρόσληψη 48 γραμμαρίων ζάχαρης μόνο από τη συγκεκριμένη πηγή. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά η ημερήσια πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης (ως πρόσθετη ζάχαρη ορίζεται η ζάχαρη που προστίθεται κατά την επεξεργασία ή το μαγείρεμα, σε αντιδιαστολή προς τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά κ.λπ.) να μην ξεπερνά τα 36 γραμμάρια για τους άνδρες και τα 24 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Μελέτη του 2014 υπέδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ακόμη και για άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Από το σύνολο του υπό μελέτη δείγματος, οι λάτρεις του καφέ (13.185 συνολικά) ήταν αυτοί που λάμβαναν τις περισσότερες έξτρα θερμίδες από πρόσθετα –69 την ημέρα. Οι λάτρεις του τσαγιού (6.215 συνολικά) λάμβαναν κατά μέσο όρο 43 επιπλέον θερμίδες από πρόσθετα.

Πιο αναλυτικά:

Θερμίδες από πρόσθετα στον καφέ και στο τσάι

Καφές

69 θερμίδες από πρόσθετα συνολικά

41,5 θερμίδες από πρόσθετη ζάχαρη

23,1 θερμίδες από πρόσθετα λιπαρά

12,5 θερμίδες από πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά

Τσάι

43,2 θερμίδες από πρόσθετα συνολικά

36,7 θερμίδες από πρόσθετη ζάχαρη

3,7 θερμίδες από πρόσθετα λιπαρά

2,1 θερμίδες από πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά

Μπορεί η περίσσεια θερμίδων να μοιάζει μικρή, αναφέρει ο Αν, όταν όμως είναι καθημερινή είναι αρκετή για να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε προβλήματα υγείας.

Δεδομένου ότι ο καφές και το τσάι παρέχουν αμελητέα ποσότητα θερμίδων –το πολύ 2– όταν καταναλώνονται χωρίς πρόσθετα, μπορείτε να καταναλώνετε τα ροφήματα αυτά άφοβα εφόσον δεν βάζετε ζάχαρη, σιρόπι ή γάλα.

(Onmed)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s