Έρευνες σε σπίτια μετά τη σύλληψη 18χρονου υπόπτου για ισλαμιστική τρομοκρατία, στην Αυστρία

EPA/ALEX HALADA

Η αυστριακή αστυνομία προχώρησε σε πολλές έρευνες σε σπίτια στη Βιέννη και την Κάτω Αυστρία νωρίς σήμερα το πρωί, μία ημέρα μετά τη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια επίθεση στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γκούντμπεκ είπε ότι οι αρχές εξετάζουν «το υλικό που συλλέχθηκε» σε αυτές τις έρευνες. Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει μόνο μία σύλληψη, αυτή της Παρασκευής.

Ο ύποπτος, ένας 18χρονος Αυστριακός, που φέρεται ότι είναι εξτρεμιστής ισλαμιστής, ανακρίθηκε σήμερα από τις αρχές. Την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα είχε δηλώσει ότι ο νεαρός είναι αλβανικής καταγωγής και ότι στόχος των ερευνών είναι να διαπιστώσουν οι αρχές τι σχέσεις είχε με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ίσως δεν πρόκειται για έναν «μοναχικό λύκο» αλλά ότι πίσω του μπορεί να κρύβεται ένα ευρύτερο δίκτυο.

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, η Ιρίνα Στάιερ, είπε ότι τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονταν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για έναν ύποπτο ο οποίος σχεδίαζε μια επίθεση. Ένας πιθανός στόχος ήταν το μετρό της Βιέννης.

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πάντως αν έχουν βρεθεί εκρηκτικές ύλες, είτε στην κατοχή του 18χρονου είτε στα σπίτια που ερευνήθηκαν.
Στον ιστότοπό της η εφημερίδα Krone Zeitung δημοσίευσε ένα έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με το οποίο η απειλή προερχόταν από μια «ισλαμιστική ριζοσπαστική» ομάδα αλβανικής προέλευσης που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και ότι η επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί «μεταξύ 15-30 Ιανουαρίου».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s