Aπενοχοποίηση! Συνταγή για light burger από τον Άκη Πετρετζίκη

light_burger-akis-650

Ο σεφ αποδεικνύει ότι κανένα φαγητό δεν βλάπτει, αρκεί να είναι φτιαγμένο με το σωστό τρόπο!

Υλικα

  • 1 ψαρονέφρι των 650 γρ.
  • 1 κρεμμύδι μεσαίο
  • 3 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 3 κλωνάρια ρίγανη
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
  • Χονδρό αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 6 φέτες cheddar
  • 6 ψωμάκια burger

 

Για το τουρσί

  • 1 αγγούρι
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 150 γρ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  • 300 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Για το τουρσί: Παίρνουμε το αγγούρι και με ένα αποφλοιωτή αφαιρούμε το εξωτερικό του. Συνεχίζουμε με τον αποφλοιωτή και βγάζουμε λεπτές φλούδες από το αγγούρι χωρίς όμως να βγάλουμε φλούδες απέ το κέντρο του αγγουριού που έχει τα σπόρια. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε τις πιπεριές και αφού βγάλουμε όλα τα σπόρια αρχίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές κάθετες φέτες. Τις προσθέτουμε στο μπολ με το αγγούρι.
Έπειτα σε ένα κατσαρολάκι δίνουμε μία βράση στο ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά μας. Με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύουμε έτσι ώστε το μείγμα ξυδιού να πάει παντού.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο μπολ. Θα παρατηρήσουμε ότι το χρώμα του ξυδιού θα αλλάξει διότι είναι πολύ επιθετικό σαν υλικό και έχει σαν αποτέλεσμα να βγάζει τις χρωστικές ουσίες των λαχανικών μας. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στα λαχανικά έτσι ώστε να παραμένουν μέσα στην μαρινάδα.

Για το ψαρονέφρι: Βγάζουμε τα παραφίλετα με ένα μαχαίρι από το κρέας μας. Τα αφήνουμε στην άκρη. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού βγάζουμε τη λευκή ίνα που έχει στο πάνω μέρος το ψαρονέφρι. Είναι βασικό να το αφαιρέσουμε γιατί όσο και αν το μαγειρεύουμε παραμένει πολύ σκληρό.

Κόβουμε το κρέας σε λεπτά ομοιόμορφα πλάγια κομμάτια (πάχους 5 εκ.) και το ίδιο κάνουμε και με τα παραφίλετα. Αυτός ο τρόπος κοπής μας βοηθάει στο να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας.
Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί 20 Χ 25 εκ. και βάζουμε μέσα το κρέας. Κόβουμε σε κάθετες λεπτές φέτες το κρεμμύδι και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο ταψί. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας, χωρίς τα κοτσάνια, και τα προσθέτουμε και αυτά στο κρέας.

Τέλος προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μέλι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια κουτάλα. (Δεν υπερβάλουμε με το μέλι γιατί θα μας δώσει πολύ χρώμα στο κρέας και θα φαίνεται σαν καμένο ενώ δεν είναι. επίσης θα δούμε ότι το χρώμα του κρέατος θα αρχίσει να γίνετε άσπρο εξαιτίας του ξυδιού).

Καίμε πάρα πολύ καλά σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι, σε σημείο που να βγάζει καπνό, και αφού κάψει ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι και προσθέτουμε λίγο λίγο το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα από τη μία πλευρά τα γυρνάμε από την άλλη.  Όσο ψήνεται το κρέας ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι, το ταχίνι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις είναι έτοιμο και από την άλλη πλευρά το κρέας, ρίχνουμε από πάνω το τυρί έτσι ώστε να καλύψει το κρέας και αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το κάθε ψωμί για σάντουιτς απέ τη μέσα του πλευρά και τρίβουμε από πάνω τους λίγο δενδρολίβανο να πάρουν γεύση. Σε ένα πολύ ζεστό τηγάνι δίνουμε χρώμα στα ψωμάκια χωρίς να ρίξουμε λάδι. Συναρμολογούμε και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s