Στα σιρόπια! Συνταγή για πορτοκαλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

portokalopita-650

Σιροπιαστή, μυρωδάτη και λαχταριστή, αυτή η πορτοκαλόπιτα του Άκη κάνει θραύση….

Υλικά

Για τη βάση

  • 5 πορτοκάλια
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
  • 250 γρ. σπορέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. γάλα με τουλάχιστον 3,5% λιπαρά
  • 2 βανίλιες
  • 3 αβγά
  • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν
  • 1 κ.γ. γεμάτο σόδα μαγειρική

 

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό

 

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό σοκολάτας

Διαδικασία

Από τα 5 πορτοκάλια, βράζουμε τα 2 σε νερό για 1 ώρα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε κουκούτσια και στύβουμε τα πολλά νερά. Χτυπάμε τα πορτοκάλια  στο πολυμηχάνημα και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ.

Στύβουμε το χυμό και ετοιμάζουμε το ξύσμα από τα υπόλοιπα πορτοκάλια και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1 βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από τα 3 πορτοκάλια που κρατήσαμε στην άκρη. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι .

Για την πίτα:   Όση ώρα αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι, ανοίγουμε τη συσκευασία από το φύλλο και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάει το ένα στο άλλο). Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν τα πιάνουμε και γίνονται κομμάτια.

Τα σπάμε με τα χέρια μας να γίνουν μικρά κομμάτια.  Ανακατεύουμε τα 2 πορτοκάλια που χτυπήσαμε  στο πολυμηχάνημα με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το φύλλο. Προσέχουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα να τα βάλουμε στο τέλος και να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ μετά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε 5 δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25Χ30 και το αλευρώνουμε Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160  για 40 λεπτά.. ή μέχρι να γίνει ωραία τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα. Με το που τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει έξω και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό σοκολάτα.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s