Τσακαλώτος: Επεκτείνω τον κόφτη, μου δίνετε ελάφρυνση χρέους

tsakalotos-700_5

Με «σχέδιο απεμπλοκής» στις αποσκευές του θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσει τη δεύτερη αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Ο υπουργός Οικονομικών τόσο στη συνάντηση του το απόγευμα της Τετάρτης με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Λεπέν, όσο και στο ραντεβού με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί το μεσημέρι της Πέμπτης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα συνδέει τα μεσοπρόθεσμα  δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018 με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ουσιαστικά ο κ. Τσακαλώτος θα επισημάνει στους συνομιλητές του πως η Ελλάδα θα αποδεχτεί την επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, του λεγόμενου κόφτη για τη διετία 2019-2020, με την προϋπόθεση πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για μετά το 2018 θα προσδιοριστούν και θα περιγραφούν από τώρα και θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Η πρόταση αυτή στο σκέλος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων είναι «μερικώς» συμβατή με τις θέσεις των Ευρωπαίων, ενώ στο σκέλος του χρέους υιοθετεί τη λογική του ΔΝΤ.

Είναι μερικώς συμβατή διότι η κυβέρνηση θέλει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, δηλαδή για τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος όταν οι δανειστές – και κυρίως η Γερμανία- θέλουν το 3,5% να διατηρηθεί έως το 2028. Στο θέμα αυτό το ΔΝΤ είναι σύμμαχος της Ελλάδος, καθώς θεωρεί αποσταθεροποιητικά και βλαπτικά τα τόσο υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά και ως προς το χρέος η ελληνική πρόταση δύσκολα θα γίνει αποδεκτή, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πειστεί η Γερμανία να συναινέσει από τώρα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που θα περιέπλεκε τα πράγματα εν όψει της προεκλογικής περιόδου στη χώρα. Πάντως, η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κάτι που σημαίνει πως εάν πράγματι η ευρωζώνη επιδιώκει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, τότε θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις στο ζήτημα αυτό, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας.

πηγή: insider.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s