Θα τους λατρέψεις όλο το χρόνο! Συνταγή για αλμυρούς κουραμπιέδες από την Ελένη Ψυχούλη

almiroi-kourampiedes-650

Για όσους δεν είναι ιδιαίτερα του γλυκού αλλά αγαπούν το βουτυράτο άρωμα και τη τραγανή υφή του κλασικού κουραμπιέ, υπάρχει και η αλμυρή εκδοχή….

Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 500 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 σφηνάκι ρακή ή τσίπουρο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 200 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα με το φλούδι τους
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 πακέτο τριμμένη μοτσαρέλα για την επικάλυψη

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και τα ψήνουμε για 10 λεπτά. Στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός, χτυπάμε για 10 λεπτά το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.

Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Διαλύουμε τη σόδα στο τσίπουρο. Τη ρίχνουμε στο μίξερ, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Ρίχνουμε το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μαζί με το αλάτι, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αφήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Στρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά με χαρτί ψησίματος, πλάθουμε κουραμπιεδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού, φροντίζοντας κάθε κουραμπιεδάκι να περιέχει 2-3 αμύγδαλα και τα απλώνουμε στο ταψί, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Τα πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, χωρίς να ροδίσουν. Στο τέλος, τους πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα και τους αφήνετε άλλο ένα 1-2 λεπτά στο φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί, χωρίς να ψηθεί.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s