Πρώτη μέρα του χρόνου στην κουζίνα! Συνταγή για κιμαδόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

akis-petretzikis-kimadopita-650

Ο αγαπημένος σεφ μοιράζεται την πιο λαχταριστή συνταγή για κιμαδόπιτα! Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στις πίτες;

Υλικά

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα 2 σέλερι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 150-200 γρ. πελτέ
  • 1 κιλό κιμάς χοιρινός
  • 1 κύβο κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 330 ml μαύρη μπίρα
  • 4 κλωναράκια δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 4 κλωναράκια θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 αβγό
  • Λίγο αλάτι & πιπέρι
  • 1 συσκευασία φύλλα κρούστας για αλμυρές πίτες Χρυσή Ζύμη
  • 150 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μαζί με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Χοντροκόβουμε τα καρότα και το σέλερι και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε να καραμελώσουν για 4-5 λεπτά και να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, τον σπάμε με την βοήθεια μίας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Με το που πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για να μην πικρίσει. Βάζουμε τον κύβο και την μπίρα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της. Αυτό μπορεί να πάρει 15-20 λεπτά.

Αφαιρούμε από την φωτιά, ρίχνουμε δεντρολίβανο και θυμάρι για γεύση και άρωμα. Προσθέτουμε ακόμα το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε. Το τυρί θα δέσει όλη τη γέμισή μας. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αβγό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ένα ταψάκι ( 25*35 εκ ).

Στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί). Ραντίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο πάνω στα φύλλα (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου). Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα μισά φύλλα της συσκευασίας για το κάτω μέρος της πίτας.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά.

Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα. Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά μας και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού. Χαράσσουμε την πίτα μας σε 12 κομμάτια.

Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα μας. Τοποθετούμε την πίτα στη υψηλή σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα. Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s