Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το “πλαστικό χρήμα”

7ab75ab436f8b1fa4605018764167599_l

Χτίσιμο” του αφορολόγητου μόνο με “ηλεκτρονικό χρήμα” και τέλος στις συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ. Τι ισχύει για ιατρικές δαπάνες και μισθοδοσία.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να ξεκινήσουν να «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο για το έτος που τρέχει με πληρωμές μέσω καρτών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αποδείξεις που θα «μετράνε» στην εφορία.

Οι φορολογούμενοι στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εισόδημα, δεν χάνουν μόνο το αφορολόγητο όριο αλλά θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Είναι άγνωστο σε ποιο όνομα θα πρέπει να είναι η κάρτα μιας οικογένειας με την οποία γίνεται η συναλλαγή, ώστε να μετράει στο αφορολόγητο.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Εισόδημα

έως 10.000€ -» 10%
10.001€ – 30.000€ -» 15%
30.001€ και άνω -» 20% [πλαφόν 30.000€]

Εισόδημα: 14.000€
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: 2.100€

ΠΟΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ “ΠΕΡΝΑΝΕ”

* σούπερ μάρκετ
* πολυκαταστήματα
* καύσιμα
* ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές
* έπιπλα
* είδη οικιακής χρήσης
* ξενοδοχεία
* υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, ψυχολόγοι
* εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης

ΠΡΟΣΤΙΜΟ

22%

Όσοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%. Ο έξτρα φόρος πρακτικά προκύπτει από την απώλεια μέρους του αφορολογήτου δεδομένου ότι ο συντελεστής 22% είναι ο πρώτος συντελεστής της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας.

Παράδειγμα: Ο φορολογούμενος με το εισόδημα των 12.000 ευρώ, πραγματοποιεί το 2017 πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.

ΜΟΝΟ ΜΕ «ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ»

* συναλλαγές άνω των 500€

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

«Περνάνε» μόνο με κάρτα

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΡΤΕΣ

* Αναγραφή σε εμφανές σημείο
* Πρόστιμο 1.000€

Ποιοι εξαιρούνται
Από το μέτρο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με αναπηρία από 80% και άνω καθώς και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση που φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις. Ωστόσο και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.

Επίσης εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε., καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.

Λοταρία για πρόσθετα κίνητρα
Εκτός από τις εκπτώσεις φόρου που θα εξασφαλίζουν όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, θα υπάρχουν κληρώσεις με έπαθλα μετρητά, αυτοκίνητα ακόμη και ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο. Συνολικά σε ετήσια βάση, οι κληρώσεις αυτές μπορούν να κοστίζουν έως και 12 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Επίσης σχεδιάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα, όπως πρόσθετο αφορολόγητο στους φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα.

Επαγγελματικός λογαριασμός
Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να δημιουργήσουν έναν επαγγελματικό λογαριασμό, μέσω του οποίου θα διενεργούν τις συναλλαγές που αφορούν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ηλεκτρονικά η μισθοδοσία
Από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά, όποιος εργοδότης καταβάλλει αμοιβές με μετρητά, χάνει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα και απειλείται έτσι με πρόσθετο φόρο. Ειδικότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, αμοιβές όσων εργάζονται με μπλοκάκια αλλά και αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ., όπως άλλωστε και αμοιβές δικηγόρων με πάγια αντιμισθία (οι οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά στις δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης), εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφλησή τους έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Αν οι δαπάνες αυτές εξοφληθούν με μετρητά, παύουν να εκπίπτουν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s