Επιμένουμε εορταστικά! Συνταγή για αρνίσιο χεράκι γεμιστό από τον Άκη Πετρετζίκη

akis-petretzikis-arni-gemisto-patates-baby-650

Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και τα οικογενειακά τραπέζια στρώνονται και πάλι! Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα ζουμερό αρνίσιο χεράκι;

Υλικά

 2 κιλά αρνίσιο χεράκι

Για την γέμιση

  • 70 γρ. ψίχουλα ψωμιού
  • 150 γρ. λιαστές τομάτες, στραγγισμένες
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί σε ρολό
  • 100 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια

Για το σερβίρισμα

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1  σκελίδα σκόρδο
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα. Με την βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζουμε το κρέας περιμετρικά του κόκαλου. Προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε ολόκληρο χωρίς να τραυματίσουμε το κρέας.

Μετά το ξεκοκάλισμα θα μας μείνει ένα κομμάτι κρέατος σαν φάκελος.  Σε περίπτωση που δεν έχουμε την εμπειρία ή ένα καλό μαχαίρι ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση μαζί και αλατοπιπερώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε καλά και το εσωτερικό του κρέατος.

Τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας  το κρέας με το δέρμα προς τα κάτω και γεμίζουμε το εσωτερικό του με όλη την γέμιση. Δένουμε σφιχτά με σπάγκο το αρνάκι ώστε να μην βγει η γέμιση μας. Προσέχουμε η ένωση του κρέατος να είναι από κάτω.

Τυλίγουμε το αρνί πρώτα σε λαδόκολλα και στην συνέχεια σε αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 2 ώρες. Στη συνέχεια, ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 180° C, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά μέχρι το κρέας να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Βράζουμε τις πατάτες  ολόκληρες για 10-15 λεπτά.  Θέλουμε να είναι τραγανές. Σουρώνουμε και κόβουμε στη μέση. Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις πατάτες με την κομμένη μεριά προς τα κάτω.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά όταν είναι έτοιμες σερβίρουμε αφαιρώντας το σκόρδο και το δεντρολίβανο.

Πηγή: akispetretzikis.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s