Χρόνια πολλά από τον Άκη Πετρετζίκη! Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό με φρούτα του δάσους

akis-petretzikis-xristougenniatiko-650

Ένα πεντανόστιμο γλυκό για το τραπέζι της ημέρας…

Υλικά

Για το παντεσπάνι
  • 3 αβγά + 2 κρόκοι
  • 75 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
  • 25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για την μους της γέμισης

  • 6 ασπράδια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120 γρ.  κουβερτούρα
  • 20 γρ. βούτυρο

Για το γλάσο

  • 300 γρ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

  • Ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. φρούτα του δάσους

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ° C στον αέρα. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαστάσεων 25×35. Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά, τους κρόκους και την ζάχαρη για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά.

Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το κοσκινισμένο κακάο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφρά με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας προσπαθώντας να μην χάσουμε πολύ όγκο από το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και όταν το τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι, αυτό να βγαίνει καθαρό. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.

Για τη μους: Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ τα ασπράδια μαζί με 1 πρέζα αλάτι μέχρι που να αφρατέψουν και προσθέτουμε σε δόσεις σιγά σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη.

Αν δεν έχει διαλυθεί συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα. Σε ένα μπολ, τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και την λιώνουμε στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε λίγο στην άκρη και μετά ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε την σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ, παίρνουμε το 1/3 από την μαρέγκα, την προσθέτουμε στην σοκολάτα και ανακατεύουμε ελαφρά με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Την υπόλοιπη μαρέγκα την προσθέτουμε σε 2 μέρη στο μείγμα, ανακατεύοντας κάθε φορά πολύ ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Μεταφέρουμε τη μους στο ψυγείο να παγώσει.

Για το γλάσο: Τοποθετούμε τη λευκή κουβερτούρα σε ένα μεσαίο μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε πριν αρχίσει να βράζει. Τη ρίχνουμε στην σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεί 1 λεπτό ώστε να μαλακώσει η σοκολάτα. Στη συνέχει, ανακατεύουμε το μείγμα με μια πλαστική σοκολάτα για να ομογενοποιηθεί. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες να παγώσει καλά.

Για το στήσιμο: Αφαιρούμε την λαδόκολλα από το παντεσπάνι και το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας με την μεγάλη μεριά προς το μέρος μας. Απλώνουμε το μείγμα της μους ομοιόμορφα και τυλίγουμε προσεκτικά.

Βγάζουμε την γκανάζ από το ψυγείο, την χτυπάμε στον κάδο του μίξερ μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια την αλείφουμε με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά του ρολού. Τέλος, από πάνω τοποθετούμε τα μούρα, πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s