Μυρίζουν γιορτές! Συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

melomakarona-sokolata-650

Ο Άκης απογειώνει τα μελομακάρονα, προσθέτοντας κουβερτούρα, και κάνει το σπιτικό σου να μοσχομυρίσει!

Υλικά

 Για το σιρόπι
  • 250 ml νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλας
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα, αποξηραμένα
  • ½  πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 75 γρ. μέλι

 

Για το μείγμα 1

  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 25 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¼  κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1-2 κ.γ. κανέλα
  • 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½  κ.γ. μαγειρική σόδα

 

Για το μείγμα 2

  • ½  κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα Nestlé Dessert, ψιλοκομμένη

 

Για το σερβίρισμα

100 γρ. μέλι

100 γρ. τριμμένα καρύδια

 

Διαδικασία

Για το σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα , να βράσουν. Πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 – 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει, όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο.

Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 στον αέρα. Βάζουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα προσθέτουμε στο μπολ. Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την προσθέτουμε και αυτήν μέσα στο μείγμα.

Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Αν ανακατέψουμε περισσότερο το μείγμα θα ξεράσει τα λάδια του και δεν θα έχουν ωραία σύσταση τα γλυκάκια μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 25-30 γρ. το κάθε ένα) και πιέζουμε με μία τρυπητή κουτάλα(αράχνη) ή ένα πιρούνι κρατώντας το ανάποδα για να δώσουμε το γνωστό σχήμα.

Τα τοποθετούμε όλα σε 2 ταψάκια με λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο ένα ένα τα ταψάκια για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.  Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από το φούρνο, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το μέλι και τα καρύδια.

Πηγή: akispetretzikis.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s