Στα σιρόπια! Συνταγή για μπακλαβά με μπρι από τον Άκη Πετρετζίκη

akis-petretzikis-mpaklavas-me-brie-650

Τη δική του εκδοχή για τον all time classic μπακλαβά δίνει ο ταλαντούχος σεφ…

Υλικά

  • 120 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χωρίς κέλυφος, ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. πεκάν, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 10 φύλλα κρούστας (450 γρ.)
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 400 γρ. τυρί brie

 

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 200 γρ. μέλι
  • 100 ml νερό
  • 20 γρ. φιστίκια Αιγίνης,  τριμμένα και χωρίς κέλυφος, για πασπάλισμα

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα. Βάζουμε σε ένα μπολ τα φιστίκια, τα καρύδια, τα πεκάν, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός  κουταλιού. Αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κατά μήκος (θα έχουμε 20 πιο μικρά φύλλα). Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20*30 εκ. και αρχίζουμε να στήνουμε το γλυκό μας. Τοποθετούμε 10 φύλλα στη βάση του ταψιού, βουτυρώνοντας καλά κάθε φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο.

Αφού βάλουμε και τα 10 φύλλα, απλώνουμε τα 2/3 από την γέμισή μας (το μείγμα ξηρών καρπών) στο ταψί καλύπτοντας τα φύλλα ομοιόμορφα.

Τοποθετούμε άλλα 5 φύλλα, βουτυρώνοντας πάντα το κάθε φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο.

Προσθέτουμε στο ταψί και το υπόλοιπο 1/3 από την γέμισή μας (το μείγμα ξηρών καρπών) απλώνοντας το και αυτό προσεκτικά και ομοιόμορφα. Κόβουμε με τα χέρια μας μικρά κομμάτια από το brie και απλώνουμε πάνω από τη γέμιση σε όλη την επιφάνειά του ταψιού μας.

Καλύπτουμε με 4 φύλλα αφού βουτυρώσουμε καλά κάθε φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το τελευταίο φύλλο, γυρίζουμε τις άκρες που προεξέχουν προς τα μέσα. Βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τις άκρες και τα τελευταίο μας φύλλο.

Χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι διαγώνια κομμάτια  στο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα. Αφού ψηθεί ο μπακλαβάς, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι  τη ζάχαρη το μέλι και το νερό, σε μέτρια φωτιά.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι μας σε όλη την επιφάνεια του με τη βοήθεια μιας βαθιάς κουτάλας ή ενός κουταλιού. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια. Σερβίρουμε τον μπακλαβά μας ζεστό.

Πηγή: akispetretzikis.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s