Σταματήστε τον πόνο με ένα χάδι

2fba98a1fbf5ce133340cc8fe2e1775a_l

Ερευνητές του University College London κατέληξαν στο συμπέρασμα

ότι το χάδι του δέρματος γύρω από το σημείο του πόνου μπορεί να μειώσει την ένταση και την οξύτητα του πόνου.

Εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει, επειδή τα νεύρα που επεξεργάζονται την αίσθηση της αφής παρεμβάλλονται στις νευρικές απολήξεις που μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου προκαλώντας αναλγησία.

Η ένταση και η οξύτητα του πόνου μπορεί να μειωθεί όταν πλησίον της περιοχής που πονά, σε μια περίμετρο 2-5 εκατοστών, εφαρμοστεί ένα απαλό άγγιγμα.

Οι εθελοντές που, φορώντας συμμετείχαν στην έρευνα αυτή, φορώντας ακουστικά και έχοντας δεμένα τα μάτια, δέχθηκαν μια δέσμη λέιζερ στην μασχάλη, η οποία τους προκάλεσε πόνο. Ορισμένοι από αυτούς δέχθηκαν ταυτόχρονα με το λέιζερ και ένα άγγιγμα από νάιλον τρίχες σε μια περιοχή ενός εκατοστού μακριά από το σημείο που «χτύπησε» το λέιζερ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως εντυπωσιακά. Όσοι εθελοντές δέχτηκαν την ταυτόχρονη δράση του λέιζερ και της αφής από τις νάιλον τρίχες ανέφεραν ότι η δέσμη του λέιζερ τους προκάλεσε λιγότερο πόνο. Συγκεκριμένα, όσοι «χτυπήθηκαν» μόνο με λέιζερ ανέφεραν ότι το «χτύπημα» ήταν επώδυνο σε ποσοστό 93%, ενώ σε συνδυασμό με την αφή από τις νάιλον τρίχες, αυτό το ποσοστό μειωνόταν σε 28%.

Η αναλγητική δράση του αγγίγματος μειωνόταν όταν η εφαρμογή γινόταν πιο μακριά από το σημείο του πόνου π.χ., στα 9 εκατοστά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s